Fotka neznámé ženy se sponou ve vlasech je důležitým vodítkem při vyšetřování vraždy a krádeže. Český film.
Režie: Martin Frič. Scénář: Vladimír Stibořík, Josef Klíma, Jiří Mareš. Hrají: Čestmír Řanda, Jarmila Smejkalová, Jan Pohan, Milan Holubář a další.

Železniční stráž nahlásí Veřejné bezpečnosti krádež zboží z vagonu, připraveného k vykládání. Vyšetřovatelé Chládek, Burda a Janda zjistí, že v době loupeže se v blízkosti kolejí pohybovala sanitka, která tam však ve skutečnosti neměla co dělat. Krátce na to dojde k další loupeži, tentokrát v obchodním domě Astra. Řidič podezřelého nákladního auta je ráno nalezen mrtev. Má u sebe fotografii ženy, které není vidět do obličeje, zato v jejím účesu se vyjímá zvláštní bílá spona. Právě ta se stane důležitým vodítkem k odhalení pachatelů...

Detektivka Bílá spona z roku 1960 je sedmdesátým devátým filmem režiséra Martina Friče. Vznikla v době, kdy kriminální a dobrodružný film zažíval u nás renesanci a snaha o ztvárnění tradičního žánru v nových společenských podmínkách dala vzniknout několika zajímavým filmům (např. Případ ještě nekončí, 105 % alibi, Kde alibi nestačí). Své první větší role - vyšetřovatele Jandu a Chládka - zde dostali Jan Pohan a Čestmír Řanda. Ve filmu se setkáme i s Oldřichem Novým, Jarmilou Smejkalovou a rovněž se skupinou Václava Kučery a jejími latinskoamerickými rytmy.

Napište nám